неделя, 3 април 2016 г.

Тема: Слънце

Здравейте, приятели!


Слънцето грее все по-ярко над нас и ни праща чудна топлина, затова тази седмица решихме да му обърнем специално внимание. Ето нашите предложения за занимания на соларна тематика:

Мама Маги
Обичаме небето и всичките му прилежащи тела. Когато Веда беше съвсем малка, ѝ подариха комплект планети и звезди, които да си залепим на тавана в стаята ѝ. Тяхното време дойде, но се оказа, че си нямаме Слънце, затова решихме да си го направим.
Очертахме заедно една чинийка (на хартия и на картон), за да постигнем кръгла форма и после аз изрязах кръгчето от хартия и го дадох на Веда да го оцветява с пастели – жълт, оранжев и червен. Междувременно аз изрязах кръгчето от картон, после помогнах с оцветяването и накрая я оставих да залепи хартиеното кръгче върху картоненото. Залепихме произведението на мястото му на тавана с двойно залепваща лента.

Второто ни занимание беше свързано с една от функциите на Слънцето.

Изрязах от ненужна кутия два еднакви картона и после скъсих единия откъм височина. На другия нарисувах с молив слънцето и цветя. Изрязах процепи в първия картон на местата, където се падаше горния край на всяко цвете и слънцето, след като се наложат двата един върху друг. Нарисувахме заедно небето и тревата и после отзад пъхнах изрязания по очертанията картон със слънцето и цветята. Като се дръпне нагоре дръжчицата, слънцето изгрява и цветята разцъфват, а като се бутне надолу – слънцето залязва и цветята се скриват. 

Мама Ивелина
Ние си изпекохме вкусно слънце. Мама замеси тестото. Йони довърши месенето. ОформИхме слънце и го изпекохме.


Накрая изядохме плода на труда си. Прoследихме и тя участваше в процеса на приготвянето на тестото. Оформянето му, изпичането и накрая консумирахме готовия продукт. В случая хляб с формата на слънце.

Мама на Ежко
Ние правихме творчески проект, слънце. Първо оцветихме стиропорна топка, а след това забодохме клечки за зъби и лулички, беше много прецизен с оцветяването и с точност боядисваше, където има бяло, чак ме изуми. Много добро занимание за фината моторика, след изсъхване може отново и отново да забожда лъчите. Това е от нас желая ви прекрасна и слънчева седмица, изпълнена с много занимания.


Мама Ани
Тази седмица реших да се занимаем с причинно следствените връзки. Тъй като знаем какво е слънце, реших да го използваме.  Направихме една много хубава разходка на село и през цялото време си наблюдавахме сенките и как се движат когато и ние се движим…. Много чудно? J Карах го да показва къде са сенките на тати на главата, на ръцете и краката. Като се прибрахме си организирахме игра  - Как слънцето огрява Земята? Взех прекалено силно фенерче и не се получи много… но и той все още е малко малък за това. Въртях топката и така винаги беше огрята само от едната страна. След това и той развъртя топката разбира се. Това от нас. Какви са вашите слънца?

Мама Фани
Ние направихме слънца от стари дискове и пухкави телени пръчици. 

Децата оцветиха дисковете с бои за по-интересно, но не изцяло, за да може отразителната част да отразява после (доста шарени слънца се получиха). След като изсъхнаха, промушихме телените пръчици в дупката в средата и ги увихме така, че да наподобява слънце.Получиха се интересни слънцеотразители.



Това са нашите предложения. Ще се радваме да ви вдъхновим да опитате нещо от тях, а също и да споделяте своите занимания на тема Слънце в страницата ни във фейсбук или под тази публикация :). Предизвикваме ви!


Напомняме, че наградите вече ще бъдат веднъж в месеца и ще са две: Ваучер от магазин ЕжкоБежко на стойност 15лв и кутия  или торбичка от Знайко Занимайко на тема Земята - наш дом, според възрастта на детето. Печелившите ще се изберат чрез жребий на 25-ти април!

Няма коментари:

Публикуване на коментар